Πέμπτη 28 Ιανουαρίου 2010

ΕΠΙΛΟΓΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΚΑΡΟΤΣΙΟΥ

  Για τη διευκόλυνση στην επιλογή της αγοράς παιδικού καροτσιού είναι   ιδιαίτερα  χρήσιμο να εξασφαλισθεί ότι αυτό μπορεί να ικανοποιήσει τα παρακάτω κριτήρια .

1.
Να μπορεί να εξυπηρετεί άνετα τις μετακινήσεις του παιδιού από νεογέννητο έως και τριών χρονών.
2. Να είναι ανθεκτικό αλλά και ελαφρύ.
3. Να ρυθμίζεται εύκολα η θέση και το ύψος των χερουλιών - μπαστούνια η μπάρες –ώστε να είναι ξεκούραστη η οδήγηση του ανεξάρτητα από το ύψος του κάθε γονιού η οιουδήποτε τρίτου .
4. Να μπορεί η πλάτη να έρχεται σε οριζόντια θέση για τη διευκόλυνση του ύπνου του μωρού.
5. Να κλείνει εύκολα και να καταλαμβάνει όσο το δυνατόν λιγότερο χώρο στο πορτμπαγκάζ του αυτοκίνητου .
6. Να χωρά ανοικτό στο ασανσέρ για την άνετη πρόσβαση από το διαμέρισμα στο δρόμο και αντίστροφα .
7. Να έχει ευρύχωρο κάθισμα με πλευρικά στηρίγματα για να εξασφαλίζει άνετη και ασφαλή μετακίνηση του παιδιού .
8. Να υπάρχουν αμορτισέρ ώστε η οδήγηση να είναι αναπαυτική για το παιδί και ξεκούραστη για τους γονείς.
9. Να είναι ευέλικτο και πρακτικό ( να υπάρχουν θήκες , καλαθάκια , τέντα , ομπρέλα ,ποδόσακος, κάλυμμα βροχής κλπ )
10. Να έχει ζώνες ασφαλείας ,με πολλαπλά σημεία στήριξης , που να συγκρατούν τόσο τη μέση και τη λεκάνη όσο και τους ώμους του παιδιού .
11. Να υπάρχει δυνατότητα για αλλαγή της θέσης του καθίσματος ώστε το παιδί , είτε να είναι στραμμένο προς εσάς για να το ελέγχετε καλύτερα όταν είναι πολύ μικρό είτε να είναι γυρισμένο προς τα εμπρός για να απολαμβάνει καλύτερα τη βόλτα του αργότερα.
12. Να μπορεί να προσαρμοστεί επάνω στο καροτσάκι καθισματάκι αυτοκινήτου.
13. Να διαθέτει φρένα σε όλες τις ρόδες.
14. Το ύφασμα να είναι όσο το δυνατόν πιο βαμβακερό για να μην ανάβει η πλάτη του παιδιού και να μπορεί να βγαίνει και να πλένεται . Βέβαια ένα βαμβακερό σεντονάκι ,ειδικά το καλοκαίρι , είναι πάντα χρήσιμο . Και τέλος
15. Να έχει εγγύηση και ανταλλακτικά και φυσικά να ικανοποιεί τις αντίστοιχες ευρωπαϊκές προδιαγραφές .

Ανεξάρτητα όμως από τα παραπάνω κριτήρια , που ισχύουν για κάθε παιδικό καρότσι , είναι χρήσιμο να διευκρινισθεί ότι υπάρχουν τρεις βασικοί τύποι καροτσιών .
1. Σύνθετα συστήματα μετακίνησης ( trio ). Είναι εκείνα τα καρότσια που με διάφορες τεχνικές μπορούν να προσαρμόσουν επάνω στον σκελετό τους το πόρτ-μπεμπέ η και το καθισματάκι αυτοκινήτου . Είναι γενικά ογκωδέστερα και βαρύτερα αλλά και πολύ πιο ευέλικτα διότι συνδυάζουν 3 σε 1 και φυσικά είναι πιο οικονομικά από την αγορά ξεχωριστά του καροτσιού , του πόρτ-μπεμπέ και του καθίσματος αυτοκινήτου .
2.Τα καρότσια περιπάτου . Είναι τα κλασσικά καρότσια , ελαφριά , συμπαγή ,εύκολα στην μεταφορά και το μάζεμα , πιάνουν λίγο χώρο , είναι πολύ οικονομικότερα των προηγουμένων και είναι ιδανικά για την βόλτα στην πόλη και γενικά σε επιφάνειες ομαλές και επίπεδες .
3.Τα καρότσια για το βουνό η την εξοχή . Είναι τα τρίροδα με τις μεγάλες ρόδες που εμφανίσθηκαν τα τελευταία χρόνια. Είναι ιδιαίτερα εξυπηρετικά για κίνηση σε ανώμαλο έδαφος , αλλά όταν συμπτύσσονται καταλαμβάνουν περισσότερο χώρο και απαιτούν αυτοκίνητο με μεγάλο πορτ-μπαγάζ .Πάντως είναι αλήθεια ότι τελευταία έχουν γίνει της μόδας και είναι ιδιαίτερα δημοφιλή στις νέες μητέρες.

Μία άλλη ειδική κατηγορία παιδικού καροτσιού είναι τα καρότσια για τα δίδυμα .Στην αγορά υπάρχουν πολύ πρακτικές και λειτουργικές προτάσεις με τις θέσεις των νηπίων δίπλα-δίπλα, αντικριστά ,η το ένα πίσω από το άλλο. Πρέπει μόνο να δοθεί ιδιαίτερη προσοχή στο πλάτος του καροτσιού ώστε αυτό να μην ξεπερνά τα 80 εκ για να είναι ευχερές το πέρασμα του από τις πόρτες του σπιτιού.

Η ικανοποίηση όλων η τουλάχιστον των περισσοτέρων από τα παραπάνω κριτήρια , σε συνδυασμό με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά των τύπων καροτσιών που αναφέρθηκαν προηγουμένως , είναι βέβαιο ότι θα διευκολύνει την επιλογή του κατάλληλου παιδικού καροτσιού και θα κάνει τη μετακίνηση του μωρού σας μια ξεκούραστη, ασφαλή και ευχάριστη εμπειρία τόσο για εσάς όσο και για το ίδιο.

Περισσότερα θέματα σχετικά με ΤΟ ΠΑΙΔΙ και στον ιστότοπο που μπορείτε να επισκεφθείτε κάνοντας αριστερό κλικ εδώ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου